O troiță pentru Vladimir Macoveiciuc

ACTUALIZARE 04.11.2020: Am contactat un arhitect din Suceava, cu care speram sa colaboram pentru acest micro-proiect.

ACTUALIZARE 16.07.2020: Până astazi, nu am reușit să găsim un meșter tâmplar în zona Putna-Rădăuți și nici nu am reușit să cumpărăm lemnul necesar (o bucată de stejar uscat de 3,5m lungime și 15-20cm grosime). Cine dorește să dea o mână de ajutor, este binevenit. Mulțumim prietenei noastre, doamna M.A., care a donat o parte din banii necesari! Sunați-ne! Scrieți-ne!

BACKGROUND: În 6 iulie 1946, la Vicovu de Jos, a pierit luptătorul anti-comunist Vladimir Macoveiciuc, în urma unei înfruntări cu trupele de jandarmi controlate de regimul comunist.

Vladimir Macoveiciuc a fost ofițer de artilerie al Armatei Regale Române, a fost primul partizan al Bucovinei și un extraordinar personaj al istoriei noastre recente, care a dat ȚĂRII sale tot ce avea mai scump – familia sa și viața sa. Feciorii săi au fost arestați, torturați și închiși, nora sa a fost bătută și violată, părinții anchetați și torturați, familia terorizată și distrusă. Nu a îngenuncheat niciodată, decât în fața lui Dumnezeu.

La rândul său, folosind experiența de instructor paramilitar, a trimis un număr important de sovietici, comuniști și trădători la dreapta judecată a Tatălui ceresc, într-o manieră rapidă și eficientă.

Pentru luptele duse împotriva armatei sovietice în martie-august 1944 (a distrus complet statul major al unei divizii sovietice), acesta a fost decorat cu medalia Virtutea Militară, cu medalia Bărbăție și Credință și cu Crucea de Fier. Când Vladimir Macoveiciuc intra în tabăra de la Sadova, militarii germani se ridicau în picioare. După august 1944, a organizat cel mai important grup de rezistență anticomunistă din Bucovina.

A pierit în urma unei ambuscade organizată în 6 iulie 1946, la Vicovu de Jos. Împușcat în picior de un trăgător plasat în clopotnița bisericii, s-a prăbușit în șosea, pe o movilă de prundiș, cu pistolul Parabelum în mână. Ultimele sale cuvinte au fost: “Hai, măi, veniți, că nu vă fac nimic!”. Au așteptat o oră și nu au avut curaj să se apropie de el. Sângerând masiv, eroul a decis să își pună capăt zilelor, pentru a evita divulgarea legăturilor sale într-o anchetă; era cunoscut sadismul anchetatorilor Securității de la Rădăuți.

Căpitanul de jandarmi Ioan Popescu, care a condus operaţiunea de capturare, a relatat că în momentul morții lui, s-au deschis cerurile și s-au auzit aripi de înger.

Eroul român se află înmormântat în cimitirul din apropiere, din Vicovu de Jos.


OBIECTIVUL: Vom ridica o troiță în memoria acestui uriaș luptător anti-comunist, exact în locul unde acesta a trecut în lumea celor drepți, pe șoseaua din Vicovu de Jos (c.p. 727605), în dreptul aleii de acces la biserica ortodoxă Pogorârea Sf. Duh (conform schiței anexate). Inițiativa noastră are caracter pedagogic, patriotic și religios.

TERMEN: Sperăm să inaugurăm troița pe 6 iulie 2020, când se împlinesc 74 de ani de la dispariția eroului bucovinean.

DESCRIERE: Troița va avea înălțimea de 3 metri, lățimea de circa 1,5 metri și va fi inspirată de o veche troiță bucovineană din seculul al XIX-lea (din zona Pătrăuți). Am anexat o schiță aproximativă a modelului.

BUGETUL estimat este de circa 2000 lei (costul lemnului, realizarea, tratarea, montarea).

Asociația noastră va suporta din fondurile proprii aceste cheltuieli.

Dacă doriți, puteți foarte simplu să contribuiți și dumneavoastră la acest micro-proiect, astfel:
A) trimiteți o mică donație
B) distribuiți acest articol.

Accesați acest link, pentru a ne sprijini (veți găsi linkuri Paypal, Patreon și inclusiv codurile IBAN ale conturilor noastre).

Distribuire:
Tweet

One Reply on “O troiță pentru Vladimir Macoveiciuc”

  1. Asociația dumneavoastră se definește, prin ideile promovate, ca o formă de manifestare a admirației, respectului, prețuirii față de memoria înaintașilor.
    Felicitări!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *