Ilarion Chifan – membru nou al C.C.P.C.T. Arboroasa

Ne onorează adeziunea domnului ILARION CHIFAN (scriitor, inginer silvic, programator analist născut în comuna Vicovu de Jos, Valea Sucevei, în inima Bucovinei) și suntem bucuroși să îl primim în rândul membrilor Asociației Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa.

Domnia sa este autorul cărții ÎN AMINTIREA PARTIZANULUI, proiect editorial al Asociației Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa, carte care evocă personalitatea luptătorului anticomunist Vasile Motrescu – ultimul partizan al Rezistenței din Obcinile Bucovinei, precum și imaginarul memoriei, pe care acesta l-a generat în sânul comunității sale.

Expunerile sale reflectă aspecte precum dinamica dintre memorii concurente, relațiile dintre memoria și imaginarul local, dintre memoria familială și cea istoriografică – memoria locală fiind privită ca resursă generatoare de valori colective, revelând tensiuni între asumarea ei la modul individual și asumarea la nivel colectiv sau ca producere a unei imagini variabile a aceluiași Destin în același Loc al memoriei sale, la interferenţa între puterea discursurilor memoriei de a da realitate şi puterea uitării de a armoniza și de-dramatiza.

S-a născut la 30 septembrie 1957, într-o familie de țărani din comuna Vicovu de Jos, județul Suceava și a fost fascinat încă din copilărie de personalitatea Partizanului Vasile Motrescu, așa cum era reflectată în memoria și imaginarul consătenilor săi – om dârz, drept și neîndoit ca oțelul…, bărbat chipeș, om de onoare, luptător priceput și curajos care și-a iubit strămoșii și familia, patria și bucățica lui de glie.

Din 18 octombrie 1996 locuiește în Ottawa (Canada) și lucrează ca programator analist la National Defence Canada. Din 1983 până în 1996 a lucrat la Direcția Silvică Suceava.   

Se autocaracterizează, pe parcursul devenirii sale, ca un destin ale cărui „vechi rădăcini de triști strămoși” îl DOR.

Distribuire:
Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *