Muzeul Rezistenței Anticomuniste din Bucovina “Vasile Motrescu”


COMUNICAT DIN 29 IULIE 2021

Astăzi, 29 iulie 2021, când se împlinesc 63 de ani de la asasinarea lui Vasile Motrescu, executat la Penitenciarul Botoșani de către regimul comunist, Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa din Vicovu de Jos lansează proiectul memorial de edificare a Muzeului Rezistenței Anticomuniste din BucovinaVasile Motrescu” și demarează campania pentru identificarea locului unde a fost înhumat partizanul Vasile Motrescu, ucis de către comuniști.

Până astăzi nu se cunoaște unde se află rămășițele sale pământești – există doar câteva indicii (insuficiente încă) obținute de istoricul și cercetătorul Marius Oprea, fondatorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Ne dorim să îl aducem acasă, în satul natal Vicovu de Jos, dar, pentru a încerca aceasta, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră. Rugăm pe toți cei care au cunoștință despre împrejurările execuției din 29.VII.1958 să ne contacteze la telefon 0756.03.56.57 sau la adresa de e-mail

Conform LEGII muzeelor și a colecțiilor publice nr. 311 din 3 iulie 2003 (*republicată*)/publicată în  MONITORUL OFICIAL nr. 207 din 24 martie 2014, Muzeul Rezistenței Anticomuniste din Bucovina “Vasile Motrescu” va avea statutul de instituție de cultură, de drept privat, fără scop lucrativ, aflată în serviciul societății, care colecționează, conservă, cercetează, restaurează, comunică și expune, în scopul cunoașterii, educării și recreerii, mărturii materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților umane.

Muzeul se înființează, se organizează și funcționează în subordinea persoanei juridice private Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa. Funcțiile principale ale muzeului vor fi: a) constituirea științifică, administrarea, conservarea și restaurarea patrimoniului muzeal; b) cercetarea științifică, evidența, documentarea, protejarea și dezvoltarea patrimoniului muzeal; c) punerea în valoare a patrimoniului muzeal în scopul cunoașterii, educării și recreerii.

Patrimoniul muzeal va fi alcătuit, conform legii, din: a) bunuri imobile de valoare istorică, etnografică, documentară, memorialistică, științifică și tehnică; b) alte bunuri care au rol documentar, educativ, recreativ, ilustrativ și care pot fi folosite în cadrul expozițiilor și al altor manifestări muzeale.

AGENDA DE LUCRU

SEPTEMBRIE 2021: DEMARAREA LUCRĂRILOR DE AMENAJARE A MUZEULUI REZISTENȚEI ANTICOMUNISTE

În luna septembrie a anului curent, CCPCT Arboroasa va porni lucrările de edificare la Muzeul Rezistenței Anticomuniste din Bucovina “Vasile Motrescu“, dedicat tuturor partizanilor din satele Bucovinei, care va fi amplasat în comuna Vicovu de Jos din Obcina Mare. Odată cu începerea lucrărilor vom publica și conceptul arhitectural al complexului memorial, în centrul căruia se va afla casa familiei partizanului anticomunist Vasile Motrescu.

OCTOMBRIE 2021: STEJARUL LIBERTĂȚII ȘI PARTIZANII CETĂȚENI DE ONOARE

Departamentul Memorie Locală din cadrul CCPCT Arboroasa din Vicovu de Jos a încheiat munca de documentare, iar în prezent lucrăm la elaborarea dosarelor pentru acordarea titlului de Cetățeni de Onoare ai comunelor Vicovu de Jos și Voitinel luptătorilor anticomuniști Vasile Motrescu și Vladimir Macoveiciuc.

Dosarul pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare post-mortem partizanului anticomunist Vasile Motrescu va fi depus la Consiliul Local al comunei Vicovu de Jos pentru a fi aprobat în ședință specială la 11 octombrie, aniversarea nașterii sale (11.X.1920).

Dosarul pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare post-mortem eroului Lt. Vladimir Macoveiciuc va fi depus la Consiliul Local al comunei Voitinel, pentru a fi aprobat în ședință specială la 26 octombrie, aniversarea nașterii sale (26.X.1906).

La 11 octombrie 2021, Asociația CCPCT Arboroasa va organiza Simpozionul Memorial Vasile Motrescu și va planta un stejar care va purta numele simbolic Stejarul Libertății, dedicat lui Vasile Motrescu și tuturor vicovenilor care au suferit din cauza comunismului. Acțiunea va aduce împreună tineri și elevi din sat, precum și familiile victimelor comunismului și luptătorilor anticomuniști.

Fiind un proiect de suflet, în care investim foarte mult timp și energie, avem nevoie și de implicarea dvs. fizică sau materială pentru a realiza lucrările necesare.

Ne puteți sprijini prin ideile dvs., prin participarea dvs. fizică la lucrările planificate sau prin donații de orice natură, pentru a duce mai departe povestea partizanilor din Bucovina și a rezistenței anticomuniste din Bucovina.

Puteți să donați prin virament bancar folosind datele noastre de identificare.

Puteți să donați (o singură dată sau periodic) prin platforma PATREON.

Puteți să donați prin Paypal apăsând butonul :

Descărcați comunicatul »



Amenajarea complexului memorial Muzeul Rezistenței Anticomuniste din Bucovina “Vasile Motrescu” este un proiect memorial și educațional de patrimonializare culturală a comunei Vicovu de Jos, cât și a întregii regiuni dedicat istoriei recente și rezistenței anticomuniste din Obcinile Bucovinei.

Proiectul nostru își propune să transfere din circuitul privat în circuitul public casa în care a locuit familia partizanului Vasile Motrescu din Vicovu de Jos, prin relocare, restaurare și amenajare într-o manieră cât mai simplă și mai apropiată de aspectul ei original. Am decis ca – prin conceptul arhitectural – să valorificăm materiale și modalități tradiționale de restaurare a acoperișului și a interiorului casei, precum și de amenajare a interiorului – de aceea, căutăm să lucrăm cu meșteri locali pentru a păstra spiritul autentic de arhitectură tradițională locală.

Pentru a putea intra în circuitul public, casa trebuie deservită funcțional și de un edificiu nou, respectiv o sală multifuncțională care va găzdui expoziția permanentă a Muzeului, dedicată biografiei lui Vasile Motrescu și partizanilor anticomuniști, suferințelor care au marcat atât satul Vicovu de Jos, cât și satele din jur. Expoziția va cuprinde și secțiuni dedicate luptătorilor anti-comuniști Vladimir Macoveiciuc, Constantin Cenușă, Gavrilă Vatamaniuc, frații Chiraș, Gruparea Vulturii, Batalionul Fix Regional Bucovina (1944). Sala va putea găzdui, de asemenea, activități educative, conferințe, proiecții, expoziții tematice.

Spațiul memorial este gândit pentru a putea avea vizitatori români și străini, care să aibă nu doar posibilitatea de a vizita complexul memorial încărcat de istorie, ci și să se bucure de activități cultural-educative, să asiste la prelegeri sau proiecții de filme documentare ori să beneficieze pur și simplu de contactul cu arhitectura tradițională locală și specificul etnografic cu elemente relevante pentru identitatea culturală a comunei Vicovu de Jos – vatră străveche de civilizație și spiritualitate românească. Pentru spațiul exterior avem în vedere și amenajarea unei zone de șezătoare cu vatră tradițională unde vor putea fi organizate ateliere și activități de artă populară.

Apariția acestui complex memorial semnificativ pentru memoria colectivă, istoria locală și națională în circuitul de vizitare al regiunii noastre garantează un impact cultural major, printr-o receptare de masă:

  1. a personalității luptătorului anticomunist Vasile Motrescu – ultimul luptător din Rezistenţa din Munții Bucovinei, „un erou tragic al rezistenţei anticomuniste”, după cum spunea istoricul Liviu Ţăranu, care a „trăit în pribegie, chiar în ţara lui”, și a fost executat de regimul comunist prin împuşcare în 29 iulie 1958 la închisoarea din Botoşani, erou român despre care publicul larg a aflat o dată cu lansarea serialului ”Memorialul Durerii” în 1991 la Televiziunea Națională.
  2. a specificului unei comunităţi rurale care mai păstrează încă în modul ei de viaţă valori ale culturii şi civilizaţiei tradiţionale.

Onorarea memoriei vicoveanului Vasile Motrescu – care a salvat viața lui Gavrilă Ogoranu, liderul partizanilor anticomuniști din Făgăraș – va conferi proiectului o deschidere naţională prin raportare la memoria recentă a României – lupta anticomunistă din Munții Carpați.

Proiectul răspunde și exigențelor etnologiei de urgență, salvând atât componente ale patrimoniului tehnic imaterial local, cât și artefactele necesare reconstituirii interiorului casei din incinta complexului memorial, în vederea vernisării acesteia.

Derulând și acțiuni de pedagogie comunitară/socială, proiectul va contribui la conștientizarea localnicilor din comuna Vicovu de Jos în privința valorii arhitecturii tradiționale proprii și va stimula utilizarea contemporană a elementelor acesteia, contribuind la păstrarea specificului arhitectural local.

Nu lipsește dimensiunea interdisciplinară și pragmatică a demersului, prin angrenarea întregii comunități în procesul de relocare, reasamblare, alături de dulgherii-țărani, facilitându-se astfel aprofundarea conceptului de “arhitectură rurală cu specific” și elaborarea unor viitoare proiecte comune de reconfigurare arhitecturală, pornind de la arhitectura locală.

În sfârșit, prin mediatizare, proiectul va pune într-o nouă lumină relația localnic-istorie locală/națională-locuire, evidențiind mecanismul complex al genezei peisajului istoric cultural local și al evoluției arhitecturii tradiționale bucovinene.

Lucrările de relocare și restaurare a casei care va fi parte integrantă a complexului memorial vor începe în luna septembrie 2021, cu speranța inaugurării în octombrie 2022.

ETAPELE

  • Etapa I: dezasamblarea, relocarea, reasamblarea, restaurarea acoperișului, amenajarea interioară (pereți, tavane, pardoseli, sobă).
  • Etapa a II-a: edificarea spațiului multifuncțional.
  • Etapa a III-a: amenajarea peisajeră a spațiului exterior pentru activități (curtea).
  • Etapa a IV-a: amenajarea spațiului expozițional permanent (memorial istoric și spațiu etnografic).

Fiind un proiect de suflet, în care investim foarte mult timp și energie, avem nevoie și de implicarea dvs. fizică sau materială pentru a realiza lucrările necesare.

Ne puteți sprijini prin participarea dvs. fizică la lucrările planificate sau prin donații de orice natură, pentru a duce mai departe povestea partizanilor din Bucovina și a rezistenței anticomuniste din Bucovina.

Implică-te! >>

Distribuire:
Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *