Complexul Memorial „Vasile Motrescu” – Vicovu de Jos

Amenajarea Complexului memorial „Vasile Motrescu” este un proiect memorial și educațional de patrimonializare culturală a comunei Vicovu de Jos, dedicat istoriei recente și rezistenței anticomuniste din Obcinile Bucovinei.

Proiectul nostru își propune să transfere din circuitul privat în circuitul public casa în care a locuit familia partizanului Vasile Motrescu din Vicovu de Jos, prin relocare, restaurare și amenajare într-o manieră cât mai simplă și mai apropiată de aspectul ei original. Am decis ca – prin conceptul arhitectural – să valorificăm materiale și modalități tradiționale de restaurare a acoperișului și a interiorului casei, precum și de amenajare a interiorului – de aceea, căutăm să lucrăm cu meșteri locali pentru a păstra spiritul autentic de arhitectură tradițională locală.

Pentru a putea intra în circuitul public, casa trebuie deservită funcțional și de un edificiu nou, respectiv o sală multifuncțională care va găzdui expoziția permanentă a casei memoriale, dedicată biografiei lui Vasile Motrescu și partizanilor anticomuniști, suferințelor care au marcat satul Vicovu de Jos. Sala va putea găzdui, de asemenea, activități educative, conferințe, proiecții, expoziții tematice. Expoziția va cuprinde și o secțiune dedicată luptătorilor anti-comuniști Vladimir Macoveiciuc, Constantin Cenușă, Gavrilă Vatamaniuc, frații Chiraș, celor din Gruparea Vulturii, celor din Batalionul Fix Regional Bucovina (1944).

Pentru spațiul exterior avem în vedere și amenajarea unei zone de șezătoare cu vatră tradițională unde vor putea fi organizate ateliere și activități de artă populară. Spațiul memorial este gândit pentru a putea avea vizitatori români și străini, care să aibă nu doar posibilitatea de a vizita casa încărcată de istorie, ci și să se bucure de activități cultural-educative, să asiste la prelegeri sau proiecții de filme documentare ori să beneficieze pur și simplu de contactul cu arhitectura tradițională locală și specificul etnografic cu elemente relevante pentru identitatea culturală a comunei Vicovu de Jos – vatră străveche de civilizație și spiritualitate românească.

Apariția acestui complex memorial semnificativ pentru memoria colectivă, istoria locală și națională în circuitul de vizitare al regiunii noastre garantează un impact cultural major, printr-o receptare de masă:

  1. a personalității luptătorului anticomunist Vasile Motrescu – ultimul luptător din rezistenţa din Bucovina, „un erou tragic al rezistenţei anticomuniste”, după cum spunea istoricul Liviu Ţăranu, care a „trăit în pribegie, chiar în ţara lui”, și a fost executat de regimul comunist prin împuşcare în 29 iulie 1958 la închisoarea din Botoşani, erou român despre care publicul larg a aflat o dată cu lansarea serialului ”Memorialul Durerii” în 1991 la Televiziunea Națională.
  2. a specificului unei comunităţi rurale care mai păstrează încă în modul ei de viaţă valori ale culturii şi civilizaţiei tradiţionale.

Onorarea memoriei luptătorului vicovean Vasile Motrescu – care a salvat viața lui Gavrilă Ogoranu, liderul partizanilor anticomuniști din Făgăraș – va conferi proiectului o deschidere naţională prin raportare la memoria recentă a României – lupta anticomunistă din Munții Carpați.

Proiectul răspunde și exigențelor etnologiei de urgență, salvând atât componente ale patrimoniului tehnic imaterial local, cât și artefactele necesare reconstituirii interiorului casei-muzeu, în vederea vernisării acesteia.

Derulând și acțiuni de pedagogie comunitară, proiectul va contribui la conștientizarea localnicilor din comuna Vicovu de Jos în privința valorii arhitecturii tradiționale proprii și va stimula utilizarea contemporană a elementelor acesteia, contribuind la păstrarea specificului arhitectural local.

Nu lipsește dimensiunea interdisciplinară și pragmatică a demersului, prin angrenarea întregii comunități în procesul de relocare, reasamblare, alături de dulgherii-țărani, facilitându-se astfel aprofundarea conceptului de „arhitectură rurală cu specific” și elaborarea unor viitoare proiecte comune de reconfigurare arhitecturală, pornind de la arhitectura locală.

În sfârșit, prin mediatizare, proiectul va pune într-o nouă lumină relația localnic-istorie locală/națională-locuire, evidențiind mecanismul complex al genezei peisajului cultural local și al evoluției arhitecturii tradiționale bucovinene.

Toate materialele cu conținut istoric vor fi documentate și realizate de către un centru de studii istorice / experți cu experiență în domeniul istoriei recente.

Lucrările de relocare și restaurare vor începe în vara lui 2021 și, dacă reușim să mobilizăm întreaga comunitate, sperăm să fie gata în 2022.

ETAPELE

  • Etapa I: dezasamblarea, relocarea, reasamblarea, restaurarea acoperișului, amenajarea interioară (pereți, tavane, pardoseli, sobă).
  • Etapa a II-a: edificarea spațiului multifuncțional.
  • Etapa a III-a: amenajarea peisajeră a spațiului exterior pentru activități (curtea).
  • Etapa a IV-a: amenajarea spațiului expozițional permanent (memorial istoric și spațiu etnografic).

Fiind un proiect de suflet, în care investim foarte mult timp și energie, avem nevoie și de implicarea dvs. fizică sau materială pentru a realiza lucrările necesare.

Ne puteți sprijini prin participarea dvs. fizică la lucrările planificate sau prin donații de orice natură.

Veniți alături de noi, pentru a duce mai departe povestea partizanilor din Bucovina și a rezistenței anticomuniste de la Vicovu de Jos!

Implică-te! >>

Distribuire:
Tweet